•  

    0 533 314 96 05 | 0 850 346 37 02

  •  

    info@genomsigorta.com

Adli Trafik ve Sigorta

Trafik Kazası Nedir?

Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmış olan olaydır. 

Trafik Kazası Başlıca Nedenleri Nelerdir?

1. Trafik kurallarına uyulmaması

2. Trafik işaret ve levhaları uyulmaması

3. Araçların gerekli bakımının zamanında ve tam olarak yapılmaması

4. Araç hızının yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurulmaması

5. Hatalı sollama yapılması

6. Sürücünün dikkatini dağıtacak;

- Alkollü ve uyuşturucu madde alarak araç kullanılması,

- Uykusuz, yorgun, stresli ve panik halinde araç kullanılması,

- Cep telefonu kullanılması

Kaza Anında Neler Yapılmalıdır?

Trafik kazası yaptığınızda ilk yapmanız gereken şey araç çalışmıyorsa bile kontağını kapatmaktır. Kaza bölgesini ve kazaya karışan araçları hızlı bir şekilde kontrol ederek herhangi bir yaralanma ya da yakıt sızıntısı varsa tespit edilmelidir. Herhangi bir yaralanma ya da can kaybı durumunda veya yakıt sızıntısı fark edildiyse mutlaka 112 Acil Servis aranmalıdır.

Acil ve hayati durumların kontrolünü yaptıktan sonra kazaya sebep olmamak için kaza yerinde güvenlik önlemleri alınmalıdır. Her araçta bulunması zorunlu olan ışıklı işaret cihazları ya da reflektör, yansıtıcı gibi araçlar, trafiğin akışına uygun olarak olay şehir içinde gerçekleştiyse kazadan 30 metre, şehir dışında gerçekleştiyse kazadan 100 metre uzağa yerleştirilmelidir.

 

 

Maddi Hasarlı Kazalarda Yapılması Gerekenler Nedir?

Kazada herhangi bir yaralanma ya da ölüm gibi bir durum söz konusu değilse kaza Maddi Hasarlı Trafik Kazası statüsüne girer. Bu durumda kazaya karışan araçların sürücüleri kendi aralarında ‘’Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı’’ doldurmalıdır. Bu tutanak kazaya karışan sürücüler tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra ıslak imza ile imzalanmalıdır. Ayrıca trafik kazasının çeşitli açılardan fotoğrafları ve video kaydının olması da oldukça önemlidir.

Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağının Tutulmasına Engel Olan Durumlar Nelerdir?

1.Kazaya karışan araç sürücüsünün ehliyeti olmaması ya da sahip olduğu ehliyetin kullandığı araç için yetersiz olması,

2.Kazaya karışan sürücünün 18 yaşından küçük olması,

3.Kazaya karışan sürücünün alkollü olması ya da akli dengesinin yerinde olmaması,

4.Kazaya karışan aracın resmi plakaya sahip olması,

5.Kaza sırasında trafik tabelası, trafik ışığı ve bariyer gibi kamu mallarına zarar gelmesi,

6.Kazaya karışan araçların trafik sigortasına sahip olmaması,

7.Trafik kazasında ölüm veya yaralanma gibi durumların olması yer alır.

8.Kazaya karışan araçlardan birinin yabancı plakaya (yurtdışı) sahip olması

⚠️Yukarıda belirtilen durumların herhangi biri ile karşılaşılması durumunda kaza yapılan bölge jandarma sınırları içindeyse, kaza yerine en yakın jandarma karakoluna; değilse trafik polisine haber verilmelidir.⚠️

Trafik Hasarı Anında Alınması Gereken Evraklar Nelerdir?

✅Maddi Hasarlı Trafik Tespit Tuttanağı (ıslak imzalı)

✅Kazaya Karışan Araçların Trafik Poliçelerinin Fotokopileri

✅Kazaya Karışan Araçların Ruhsat Fotokopileri

✅Kazaya Karışan Sürücülerin Ehliyet ve Kimlik Fotokopileri

✅Trafik Kazasının Çeşitli Açılardan Fotoğrafı ve Video Kaydı

Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kaza sonrası, tutulan Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı sigorta şirketine iletilmelidir. Sigorta şirketi söz konusu tutanağı inceler ve Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne (Tramer) gönderir. Yapılan trafik kazasında kimin ne kadar suçlu olduğu, suçluluk yüzdeleri ve kime ne kadar ödeme yapılacağına Tramer karar verir. Tramer, kararını sigorta şirketine ileterek sürücülere uygun ödeme yapmalarını sağlar. Sigorta şirketleri Tramer tarafından verilen karara itiraz edebilir. Bu durumda Tramer bünyesinde bir kurul oluşturularak kazanın yeniden incelemesi yapılır ve kurul kaza ile ilgili son kararı verir. Verilen son karar değiştirilemez ve sigorta şirketi sürücüye belirtilen ödemeyi yapmak zorundadır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nedir?

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı, trafikte en az iki aracın yalnız maddi hasarlı bir kazaya karışmaları sonucu, tarafların anlaşarak sigorta şirketi ya da kolluk kuvvetlerine (Trafik Polisi-Jandarma) gerek kalmadan, aralarında düzenlemiş olduğu tutanaktır.

(Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı için tıklayınız)

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

1.Tutanak sadece kazaya karışan kişiler tarafından ve iki nüsha olarak doldurulur. Kaza tespit tutanağını doldurmak için ruhsat sahibi olmaya gerek yoktur.

2.Tarafların ikisinin de form üzerinde mutlaka ıslak imzası olmalıdır. Doldurulan tutanak fotokopi ile çoğaltılmış olsa da altında ıslak imzaların olmaması durumunda geçerliliği bulunmaz.

3.Form üzerinde yer alan bilgiler hatasız ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Kazanın oluş şekli taraflarca açık bir şekilde belirtilmeli ve krokisi çizilmelidir.

4.Trafik poliçe numaraları ile tarafların sigorta şirketlerinin tutanakta eksiksiz belirtilmiş olması gerekir. Şirketin ve poliçenin tespit edilememesi durumunda da tutanak geçersiz olacaktır.

5.Kazaya ikiden fazla aracın karışması sebebiyle birden fazla kaza tutanağı tutulabilir. Bu durumda da tüm tarafların her tutanakta ıslak imzaları bulunmalıdır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Süreci Nasıl İşler?

Kaza sonrası kazaya karışan tarafların doldurduğu Kaza Tespit Tutanakları, sigorta şirketlerinin hasar departmanına iletilir. Sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir.

Tutanakların, SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar. Bu oranlar kazaya karışan her bir araç için %0, %50 ve %100 şeklindedir. Eğer şirketler arasında mutabakata varılır (tüm şirketler tarafından aynı kusur oranları verilirse) ise dosya sonuçlanır. 

3 iş günü içerisinde mutabakata varılamaz ise (en az bir şirket tarafından farklı kusur verilirse) dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na iletilir. Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır.

 Dosya sonuçlandıktan sonra sigortalılara, dosyanın sonuçlandığına dair cep telefonu ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır (Tutanak üzerinde her iki bilgi de mevcut ise hem e-posta hem de SMS ile bilgilendirme yapılır)

Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler"  Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler. Şirketler arası mutabakat ile sonuçlanan kusur oranlarına itiraz etmek isteyen sigortalılar, yeni ek belgeler ile birlikte 5 gün içerisinde sigorta şirketine başvurabilecektir. 5 günlük süre içinde itiraz hakkının kullanılmadığı veya itiraz hakkı kullanılmış olup talebin karşılanmadığının değerlendirildiği durumlarda, sigortalıların kusur oranına ilişkin itirazlarının Tahkim Komisyonu ve özel hukuk yollarına başvurulmak suretiyle çözülmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, kaza yapan iki aracın da sigorta şirketi aynı ise vatandaş (sigortalı), http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz " adımından şirketin vermiş olduğu karara uygulama üzerinden 5 iş günü içerisinde itiraz edilebilmekte ve tutanağın Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesi sağlanabilmektedir.

Anlaşmalı Olduğumuz Sigorta Şirketleri